Aanmelden

Gebruikersnaam Paswoord

Registreren

 

Organen

Vele mensen stellen zich de vraag wanneer men aan de beurt komt om een orgaan te ontvangen. Binnen de landen van Eurotransplant zijn er specifieke regels per orgaan opgelegd zodat iedereen gelijk behandeld wordt. Deze regels zijn gebaseerd op een rechtvaardige verdeling op basis van medische urgentie, wachttijd  en bloedgroep. Verhalen van mensen die door bepaalde invloeden en geld vlugger een orgaan kunnen verkrijgen zijn onwaar. Binnen de landen van Eurotransplant is er nog geen enkele klacht geregistreerd van onrechtmatige toewijzing. Dat er orgaanhandel bestaat in de wereld kan men niet ontkennen.

Onlangs werd dit nog geschreven in de Standaard. (donderdag 13 augustus 2009)

PEKING - In China worden nog altijd in ruime mate illegale organen aan betaalkrachtige buitenlanders verkocht. In ziekenhuizen worden net als vroeger nog altijd niet toegestane transplantaties gedaan. Dat deelde het ministerie van Gezondheid donderdag mee na een onderzoek van de Chinese regering.
Van de 164 instellingen die officieel voor dergelijke ingrepen zijn geregistreerd, hebben er zestien zich niet aan de richtlijnen gehouden. De ziekenhuizen kregen de voorschriften in 2007 om het 'transplantatie-toerisme' naar China een halt toe te roepen.
Het ministerie deelde mee dat de behandeling van zeventien Japanners, die zich onlangs een nieuwe nier of lever kregen, onderzocht wordt. Ze hadden voor hun nieuw orgaan ongeveer 595.000 yuan (62.000 euro) opgehoest. 'De ziekenhuizen vervalsen de identiteiten om de autoriteiten om de baan te leiden', vertelde een chirurg in de krant China Daily. Wie over voldoende geld beschikt, kan elk gewenst orgaan krijgen.
Volgens officiële cijfers hebben ongeveer twee miljoen mensen in China een orgaantransplantatie nodig. Omdat er minder donoren zijn, worden er echter - tenminste legaal - jaarlijks nog maar 20.000 ingrepen uitgevoerd. Mensenrechtengroepen hadden enige tijd geleden fel geprotesteerd tegen het weghalen van organen voor transplantaties bij geëxecuteerde Chinezen.
UZ Gent Transplantatiecentrum - De Pintelaan 185 - 9000 Gent - tel 09 332 21 11